•  
  • Svečano zatvoren 43. FEST i dodeljene nagrade najboljim filmovima

   FEST 2015 / Vesti / Svečano zatvoren 43. FEST i dodeljene ...
   08. Mart 2015.
   Filmovi Vuk/Theeb reditelja Nadži Abu Novara i Ničije dete Vuka Ršumovića proglašeni za najbolje
   Večeras je svečano zatvoren 43. FEST projekcijom ruskog filma Bataljon.

   Pre projekcije dodeljene su zvanične nagrade.

   Sedmočlani međunarodni žiri u sastavu Neda Arnerić, Srđan Dragojević, Maja Miloš, Đuzepe Pićoni, Liu Đie, Debora Kara Unger i Elen Kuras odlučivao je o nagradama Glavnog takmičarskog programa. Neda Arnerić je rekla da je izbor bio jako težak jer je svih 15 filmova u programu bilo sjajno, ali da oko glavne nagrade nije bilo mnogo diskutovanja.

   Glavnu nagradu, Beogradskog pobednika za najbolji film u glavnom takmičarskom programu dobio je film Vuk (Theeb) reditelja Nadži Abu Novara. Nagradu je uručio Slobodan Šijan Igoru Stankoviću, predstavniku distributera ovog dilma- Megacom Filma, koji je rekao da će mu biti zadovoljstvo da nagradu pošalje Abu Novaru. Novčani deo nagrade iznosi 10 000 evra, a u obrazloženju stoji sledeće: “U impresivnoj selekciji svetskog filma, svaki od njih se izdvojio, ali jedan se istakao i odjeknuo mnogo jače među nama: prečišćena, moćna priča o odrastanju koja nas vraća velikim klasicima filma u vizuelno očaravajućem i emotivnom filmu.”

   Za ostale kategorije ovog programa predviđene su diplome :

   Nagrada žirija dodeljena je ruskom filmu Budala.

   Za najbolju režiju nagrađen je nemački reditelj Tim Kruger za film Savet ptica. Njemu je nagradu uručio Srdan Golubović, a Kruger je rekao da je ovo velika čast jer mu je to prva nagrada i posvetio je svojoj ekipi koja ga je realizovala.

   Nagradu za najbolju žensku ulogu uručila je Debora Kara Unger koja je rekla sledeće: “U ovoj kategoriji bilo je nemoguće odvojiti dve glavne uloge, pošto su se međusobno dopunjavale i nadahnjivale. Nagradu za najbolju glumicu podelile su glavne akterke filma Melani Loran „Diši“ - Žozefin Žapi i Lu de Laž.” U njihovo ime nagradu je primio Jugoslav Pantelić.

   Glumica Aleksandra Janković uručila je nagradu za najbolju mušku ulogu Emiru Hadžihafizbegoviću. On se publici obratio govorom i podsetio se dana koje je proveo u Beogradu.

   Sergej Trifunović uručio je nagradu za najbolji scenario Nadži Abu Novaru i Baselu Ganduru za film Vuk koju je umesto njih primio Igor Stanković, distributer filma.

   Elen Kuras je za početak dodelila specijalno priznanje za fotografiju filmu Savet ptica. “Želimo da dodelimo posebno priznanje reditelju zbog veličanstveno dočarane priče u njegovom debitantskom ostvarenju i izuzetne artikulacije svoje vizije. Čestitamo!” Nagradu je primila producentkinja filma, Viktorija Štople.

   Glumica Nina Janković uručila je nagradu za najboljeg debitanta Janu Demanžu za film ’71 koju je umesto njega primio direktor British Councila, Toni O’Brajen.

   Rikardo Fernandez, ambasador Argentine, primio je nagradu za najbolji film po oceni publike - Divlje priče, u ime reditelja Damiana Šifrona. Nagradu je uručila Dragana Aleksić ispred kompanije Idea koja je organizuovala glasanje.

    

   Žiri nacionalnog programa Srpski film radio je u sastavu Miljenko Jergović, Predrag Antonijević, Oleg Novković, Torsten Nojman i Anamaria Marinka. U selekciji je bilo 12 filmova, a Jergović je rekao da je žiri imao zanimljiv i uzbudljiv posao. Dodao je da je polovina filmova debitantska, a takođe oko polovina urađena skoro bez budžeta, i da je osećao poštovanje prema ljudima koji su u skoro nemogućim uslovima snimili svoje filmove.

   Beogradskog pobednika za najbolji film u nacionalnoj selekciji i nagradu od 5000 evra, Dragan Bjelogrlić uručio je Vuku Ršumoviću za film Ničije dete.  “U filmu "Nicije dete" jednostavnost je dala prici snagu, brilijantni glumci su joj dali iskonsku emociju. Vuk Ršumovic je i njih i nas vucijim tragom do ljudskog čopora doveo da u njemu ponovo vukove u sebi prepoznamo. Dobili smo film koji cemo pamtiti,” navodi se u obrazloženju. Ršumović se zahvalio svima, a posebno svojoj supruzi Ani Tomović, i rekao da mu je drago da je film osvojio beogradsku publiku.

   Nagradu žirija i 4000 evra Miljenko Jergović uručio je za film Isceljenje Ivana Jovića. “Isceljenje" je priča o velikoj temi svih naših života na Balkanu, priča o procesu praštanja, o vremenu koje je potrebno da bi se oprostilo i o bremenu odgovornosti za tuđa nedela, koje svako od nas na svojim leđima nosi. Ispričan jednostavnim i svedenim filmskim jezikom, kroz nemu i glasnu komunikaciju dvojice odraslih i jednog deteta, ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi,” glasilo je obrazloženje nagrade. Jović se zahvalio ljudima koji su mu pomogli da ostvari ono što je želeo, svojoj ekipi, supruzi i drugima bez kojih ovog filma ne bi bilo.

   Dušan Milić nagrađen je za režiju filma Travelator i poneo je nagradu od 3000 evra. Nagradu mu je uručio Torsten Nojman uz sledeće obrazloženje: “Reditelj brilijantno pretvara naizgled jednostavnu priču u hrabar i očaravajuć film koji vodi publiku zajedno sa glavnim junakom na put koji oscilira između teške realnosti srpskog izbegličkog kampa i hiper-realnosti snolikog Las Vegasa. Filmska sredstva su korišćena vrlo vično: montaža, kamera, mizanscen i upotreba vremena se spajaju u jednu jedinstvenu viziju koja plete realnost sa najmračnijim oblastima života.” Milić je rekao da se on u nekoj meri školovao gledajući filmove na FEST-u i da mu je čast da bude nagrađen.

   Anamaria Marinka je takođe obrazložila nagradu za najbolju žensku ulogu sledećim rečima: “Kada u gugl pretrazi ukucate rečenicu: „Žene bi trebalo da...“, prvi rezultat glasi: „Žene bi trebalo da budu viđene, a ne da se čuju“. Pogledajte i sami. Zabrinulo nas je to što se žene nisu dovoljno ni čule, ni videle u 12 filmova izabranih u takmičarskom programu za najbolji film. Morali smo balansiramo između kvaliteta i kvantiteta. Odabrali smo da sve ženske glavne uloge uzmemo u obzir na Nagradu za najbolju glumicu, bez obzira na dužinu role. Naša dobitnica smelo je dočarala doba i vreme u kome je ljubav još moguća. Nagradu za najbolju glumicu dobila je šarmantna, spontana i talentovana Sonja Kovačević.”  Nagradu od 2500 evra je u Sonjino ime primio reditelj filma Tmina, Luka Bursać.

   U obrazloženju nagrade za najbolju mušku ulogu Anamaria Marinka rekla je sledeće: “Ovaj glumac ima moć da pogledom menja prostor oko sebe. Za njegovo fantastično prisustvo na velikom platnu, glumačku zrelost i sposobnost da izvede nemoguće, nagradu za najboljeg glumca dodelili smo: Denisu Muriću”.Nada Šargin uručila je nagradu od 2500 evra mladom Muriću koji se zahvalio svima i rekao da mu je ova nagrada veoma draga i da je veoma zadovoljan svojom ulogom u filmu Ničije dete.

   Mladen Matičević  uručio je nagradu za najbolji scenario i 2000 evra Srđanu Koljeviću za film Branio sam mladu Bosnu. “Prateći verno suđenje Mladoj Bosni i atentatorima na Franju Ferdinanda, služeći se transkriptima, sećanjima i svedočenjima, ne puštajući mašti da prepravlja istorijske činjenice, Srđan Koljević ispričao je priču u slavu jednome naraštaju, advokatskoj profesiji, ali prije svega i iznad svega, priču u slavu istini, kakva god ona bila. Retko viđen postupak dramatizacije istorijskog dokumenta, pri kojem je istorija ostala cela, dok je drama ispoljila svu snagu i ubedljivost velike filmske naracije” navodi se u obrazloženju. Koljević se zahvalio i rekao kako su mnogi od nas odrastali na FEST-u i da je radost dobiti nagradu kada on postane takmičarski festival. Takođe je istakao da mu je drago što je uspeo da artikuliše priču koju je teško ispričati i što je ona došla do srca ljudi i ocene stručnog žirija.

   Nagradu za najbolji debi i 1500 evra uručila je Snežana Marić, vd direktora Filmskog centra Srbije Ivanu Ikiću, reditelju filma Varvari. ”Film Varvari je iskreno, sveže i pametno ostvarenje, koje na autentičan način spaja lokalno i univerzalno. Reditelj Ivan Ikić vešto, precizno i raznovrsno vlada elementima modernog filmskog jezika i na uzbudljiv način nam predočava dramu o odrastanju ispunjenu atmosferom osujećenosti, besmisla i nemanja perspektive u surovom okruženju danas” navodi se u obrazloženju.


   Takmičarski program Granice ocenjivao je tročlani žiri koji su činili Nikola Popević, Miroljub Stojanović i Boban Jevtić koji je zamenio Đorđa Kadijevića. Nikola Popević se obratio publici i izrazio žaljenje što Kadijević nije mogao iz zdravstvenih razloga da ispuni svoj zadatak, i poželeo mu brz oporavak, a publika je pozdravila slavnog reditelja velikim aplauzom. Popević je specijalno priznanje dodelio austrijskom filmu Vidim Vidim, a plaketu za najbolji film u programu Granice, kao i nagradu od 3000 evra dodelio je filmu Samuraj. Reditelj Til Klajnert primio je nagradu i zahvalio se svima na sjajnom vremenu koje je proveo u Beogradu.

    

   Žiri u sastavu Nenad Polimac, Vuk Perović i Vesna Perić dodelio je nagradu Nebojša Đukelić filmu Ničije dete. Nagradu je ispred fondacije Nebojša Đukelić uručio Vladimir Đukelić, a reditelj filma Vuk Ršumović zahvalio se i istakao da mu nagrada posebno znači jer je Nebojšu Đukelića poznavao i cenio. Nagrada iznosi 5000 evra u produkcionim uslugama koje obezbeđuje fondacija. Specijalno priznanje žirija dobio je film Travelator Dušana Milića.

    
  •  
  •  
  • Galerija

   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
   •  
  •